Vanmiddag is de Hypatiaprijs 2022 uitgereikt aan Tinneke Beeckman voor haar boek Machiavelli’s lef (Boom).
Beeckman krijgt de prijs voor de originele wijze waarop zij Machiavelli
interpreteert als denker over vrijheid. Zij laat zien hoe actueel Machiavelli’s republikeinse idee van vrijheid is en hoeveel we nog kunnen leren van zijn opvattingen over lot, noodzaak en deugd. Het interessante begrip virtù legt Beeckman uit op een aantal verschillende manieren: het staat voor zelfkennis, moed, gematigdheid, respect, bereidheid tot dialoog, beslistheid, virtuositeit, verantwoord handelen en levenskracht. Virtù staat in verhouding tot het lot, fortuna. Je kunt niet deugdzaam politiek handelen als je de werking van het onvoorspelbare lot niet begrijpt en probeert daarmee verantwoordelijk om te gaan. Het boek pleit met hartstocht voor intellectuele moed, een beter politiek leiderschap en betere burgers.
De andere werken op de shortlist waren
Lieke Asma, Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil (Boom)
Miriam Rasch, Frictie. Ethiek in tijden van dataïsme (De Bezige Bij)
Marjan Slob, De lege hemel. Over eenzaamheid (Ambo|Anthos)
Barbara Stok, De filosoof, de hond en de bruiloft (Nijgh & Van Ditmar)
De Hypatia-prijs van de Society for Women in Philosophy – Nederland en Vlaanderen (SWIP.NL) werd voor de derde keer uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs wordt
aangeboden aan het beste filosofische boek geschreven door ieder die zich identificeert als vrouw.
Met het instellen van deze prijs wil SWIP.NL de aandacht voor vrouwelijke filosofen die werkzaam zijn in Nederland en Vlaanderen vergroten. De prijs is vernoemd naar de
Griekse filosofe Hypatia (ca. 355-415), die befaamd was vanwege haar wiskundige en
astronomische kennis. Tegenwoordig fungeert ze als symbool van het feminisme. De prijs, een wisseltrofee, bestaat uit een fraai bronzen beeldje van deze filosofe. Het beeld is gemaakt door de Iraanse kunsthistorica en beeldhouwster Elnaz Ghaemi en is mede gefinancierd door de Nederlandse Onderzoeksschool Genderstudies.
De samenstelling van de jury is hetzelfde gebleven als de eerste twee keren en bestaat uit Cris van der Hoek, Khadija el Mourabit, Grâce Ndjako, Mariska Jansen en Annemie Halsema (voorzitter). Aan de hoeveelheid inzendingen voor de prijs hebben zij gemerkt dat de prijs een zekere bekendheid begint te genieten. De jury ontving meer dan 30 boeken van Nederlandse en Vlaamse uitgevers.